Nutrition education and micronutrients supplementation: an analysis of the School Health Program and NUTRISUS Program about the anemia deficiencies combat

Authors

DOI:

10.22238/rc24482692201816026988

Keywords:

Anthropology. Nutritional deficiencies. Health at school. Iron deficiency anemia.

Abstract

The school environment constitutes in a space to the development of activities of prevention and promotion of health and through the prism of social grouping can be downright developed actions to encourage healthy eating, knowledge of anthropological paradigms, and there is still the possibility of supplementation of micronutrient to prevent physiological disorders caused by nutritional needs. This present study aimed to understand the perception of the team of nurses of the Family Health linked to the School Health Program, about the importance of micronutrient supplementation in the diet of Child Education of Municipal Centers participating in the NutriSUS Program as a form of preventing and combat the anemia deficiencies, among them the iron deficiency anemia, in the county of Montes Claros, Minas Gerais. For the contract, it was used a descriptive and exploratory research with qualitative approach and of Focus Group technique, since that the one, through group sessions facilitates the expression of characteristics required in the object of study. Data were obtained and observed from Content Analysis. It can be seen weaknesses in the process of planning and performance of the program, which may have interfered directly in the outcome of the prevention of anemia. It was heard reports of difficulties in the training process of education professionals for the implementation of the NutriSUS and of the little acceptance of supplementation for the child, for inherent questions in eating habits and socioeconomic and cultural patterns of those kids.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Carlos Eduardo Prates Fonseca, Faculdades Integradas do Norte de Minas - FUNORTE, Montes Claros, Minas Gerais, Brasil.

Possui Graduação em Enfermagem Pela Universidade Estadual de Montes Claros (UNIMONTES) e Mestrado em Saúde Pública pela Universidade Americana/UFJF. Atualmente é Professor das Faculdades Integradas do Norte de Minas (FUNORTE).

Wanessa Moura Silva , Universidade Estadual de Montes Claros - UNIMONTES, Montes Claros, Minas Gerais

Possui Graduação em Ciências Sociais pela Universidade Estadual de Montes Claros (UNIMONTES). Atualmente trabalha na Secretaria Municipal de Saúde de Montes Claros e cursou disciplina isolada no Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Social da Universidade Estadual de Montes Claros.

Aparecida Maria Morais Gourevitch

Possui Graduação Psicologia clínica pela Université Paris Ouest Nanterre La Défense, Mestrado em Psicologia Social pela Universidade de São Paulo (USP) e Doutorado em Antropologia Social pela Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Professora visitante do Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento Social (PPGDS), na Universidade Estadual de Montes Claros (UNIMONTES).

 

References

ALVES, P. C.; RABELO, M. C. Repensando os estudos sobre representações e práticas em saúde/doença. Rio de Janeiro: Fiocruz/Relume Dumará, 1998;

AQUINO, Júnia Karla; PEREIRA, Patrícia; REIS, Viviane Margareth Chaves Pereira. Hábito e consumo alimentar de estudantes do curso de nutrição das Faculdades de Montes Claros – Minas Gerais. Revista Multitexto, v. 3, n. 01, 2015.

BARDIN, Laurence. Análise de Conteúdo. Lisboa, Portugal. Edições 70, LTDA, 2009.

BRASIL. Ministério da Saúde. Coordenação Geral da Política de Alimentação e Nutrição. Oficina de trabalho Carências Nutricionais: desafio para Saúde Pública. Brasília: Ministério da Saúde, 2004.

______. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Política nacional de alimentação e nutrição. Brasília: Ministério da Saúde, 2003.

______. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Secretaria Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília: Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome, 2012;

______. Ministério da Saúde. Departamento de Atenção Básica. Programa Saúde na Escola. Programa Saúde na Escola - PSE. [2007]. Disponível em: <http://dab.saude.gov.br/portaldab/pse.php>. Acesso em: 31 maio 2016.

______. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. Minas Gerais. Montes Claros: população 2015. Disponível em: <http://cidades.ibge.gov.br/xtras/perfil.php?codmun=314330>. Acesso em: 02 maio. 2016.

______. Ministério da Saúde. Departamento de Atenção Básica. Programa NutriSUS. Fortificação da alimentação infantil com micronutrientes em pó – NutriSUS. 2015. Disponível em: <http://dab.saude.gov.br/portaldab/ape_pcan.php?conteudo=nutrisus>. Acesso em: 02 maio 2016.

______. Ministério da Saúde. Conselho Nacional de Saúde. Resolução nº 466, de 12 de Dezembro de 2012. Aprova diretrizes e normas regulamentadoras de pesquisas envolvendo seres humanos. Disponível em: <http://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/cns/2013/res0466_12_12_2012.html>. Acesso em: 02 jun. 2016.

BOOG, M. C. F. Educação nutricional: passado, presente, futuro. Rev Nutr PUCCAMP, v. 10, p. 5-19, 1997.

CANESQUI, A. M. Antropologia e alimentação. Rev. Saúde Pública, São Paulo, v. 22, p. 207-16, 1988.

CARVALHO, M. C.; BARACAT, E. C. E.; SGARBIERI, V. C. Anemia Ferropriva e Anemia de Doença Crônica: Distúrbios do Metabolismo de Ferro. Revista Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, v. 13, n. 2. p. 54-63, 2006.

DEMINICE, R.; LAUS, M. F.; MARINS, T.M; SILVEIRA, S.D.O; DUTRA-DE-OLIVEIRA, J.E. Impacto de um programa de educação alimentar sobre conhecimentos, práticas alimentares e estado nutricional de escolares. Alimentos e Nutrição. v. 18. p. 35-40, 2007.

FERNANDES, Ana Gabriela de Souza; FONSECA, Alexandre Brasil Carvalho da; SILVA, Adilson Aderito da. Alimentação escolar como espaço para educação em saúde. Ciênc. saúde coletiva. Rio de Janeiro, v. 19, n. 1. p. 39-48, Jan. 2014. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-81232014000100039&lng=en&nrm=iso>. Acesso em: 27 jun. 2016.

FIGUEIREDO, G. Comidas, meu santo. Rio de Janeiro: Ed. Civilização Brasileira, 1964.

FOUCAULT, M. Microfísica do poder. Rio de Janeiro: Graal, 1996.

JORDÃO, R. E.; BERNARDI, J. L. D.; BARROS FILHO, A. A. Prevalência de anemia ferropriva no Brasil: uma revisão sistemática. Revista Paul Pediatr, v. 27, n. 1, p. 90-98, 2009.

GAZZINELLI, M. F.; GAZZINELLI, A.; REIS, A. C.; PENNA, C. M. de M. Educação em saúde: conhecimentos, representações sociais e experiências da doença. Cadernos de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v. 21, n. 1, p. 200-206, jan./fev. 2005.

LANGDON, E. J.; WIIK, F. B. Antropologia, saúde e doença: uma introdução ao conceito de cultura aplicado às ciências da saúde. Rev. Latino-Am. Enfermagem, v. 18, n. 4, 2010.

LEE, J. R. Microcitose e as anemias associadas com síntese prejudicada da hemoglobina. Wintrobe – Hematologia Clínica. São Paulo, 1998.

LEITE, Cícero Tavares; VIEIRA, Roberta Peixoto; MACHADO, Caroline Antero; QUIRINO, Glauberto da Silva; MACHADO, Maria de Fátima Antero Sousa. Prática de educação em saúde percebida por escolares. Rev. Cogitare Enferm. 2014, Jan/Mar; 19 (1), p. 13-19. Disponível em: <http://revistas.ufpr.br/cogitare/article/viewFile/35925/22157>. Acesso em: 02 maio 2016.

MARTINS, M. C; AIRES, J. S; SAMPAIO, A. F. A; FROTA, M. A; XIMENES, L. B. Intervenção educativa utilizando álbum seriado sobre alimentos regionais: relato de experiência. Rev. Rene, v. 13, n. 4, p. 948-957, 2012.

OLIVEIRA, R. S.; DINIZ, A. S.; BENIGNA, M. J. C.; SILVA, S. M. M.; LOLA, M. M.; ASCIUTTI-MOURA, M. M. L.; RIVERA, M. A.; SANTOS, M. P. Magnitude, geographic distribution and trends of anemia in preschoolers, Brazil. Revista Saúde Pública, v. 36, p. 26-32, 2002.

PACHECO, S. S. M. O hábito alimentar enquanto um comportamento culturalmente produzido. In: FREITAS, M. C. S.; FONTES, G. A.V.; OLIVEIRA, N. (Org.). Escritas e narrativas sobre alimentação e cultura. Salvador: Edufba, 2008;

SANTOS, A. C. B. SILVA, A. F.; SAMPAIO, D. L.; SENA, L. X.; GOMES, V. R.; LIMA, V. L. A. Antropologia da saúde e da doença: contribuições para a construção de novas práticas em saúde. Revista NUFEN, n. 4, n. 2, p. 11-21, 2012.

SANTOS, Lígia Amparo da Silva, et. al. Formação de coordenadores pedagógicos em alimentação escolar: um relato de experiência. Ciênc. Saúde Coletiva. [Online]. 2013, v. 18, n. 4, p. 993-1000. Disponível em: <http://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232013000400012>. Acesso em: 02 maio 2016.

MONTES CLAROS, SECRETARIA MUNICIPAL DE SAÚDE-SMS. Montes Claros. Programa e Projetos Estratégicos. Programa Saúde na Escola. Programa NutriSUS. Montes Claros, MG, 2016.

SOUZA, E.B. Transição nutricional no Brasil: análise dos principais fatores. Cad. UniFOA, v. 13, p. 49-53, 2010.

TORRES, M. A. A; SATO, K.; LOBO, N. F., QUEIROZ, S. S. Efeito do uso de leite fortificado com ferro e vitamina C sobre os níveis de hemoglobina e condição nutricional de crianças menores de 2 anos. Revista Saúde Pública, v. 29, p. 301-307, 1995.

WESTPHAL, Márcia Faria; BÓGUS; Cláudia Maria; FARIA, Mara de Mello. Grupos focais: experiências precursoras em programas educativos em saúde no Brasil. Bol. Oficina Sanit. Panam., v. 120, n. 6, p. 472-481, 1996.

UNICEF. The state of the world’s children. Oxford University Press: New York, 1998.

Published

2018-11-12

How to Cite

FONSECA, Carlos Eduardo Prates; SILVA , Wanessa Moura; GOUREVITCH, Aparecida Maria Morais. Nutrition education and micronutrients supplementation: an analysis of the School Health Program and NUTRISUS Program about the anemia deficiencies combat. Revista Cerrados, [s. l.], vol. 16, no. 02, p. 69–88, 2018. DOI: 10.22238/rc24482692201816026988. Disponível em: https://www.periodicos.unimontes.br/index.php/cerrados/article/view/1170. Acesso em: 22 jul. 2024.