Tourist historical city, globalization and identities: conflicts and rearrangements in the City of Goiás (GO) observed in food

Authors

DOI:

10.22238/rc2448269220181602126152

Keywords:

Identity. Territory. Food and Tourism. Gold Tourist Region. Crystals.

Abstract

This article discusses the problem of the construction of identities in the territory inserted in the global networks. The central objective is to verify how traces of food can reveal and build the identity of territories. The specific objectives are to understand the conflicts between the traditional and the modern in a heritage land, which over the last years have been crossed by symbols and cultural references forced by the intensification of globalization. The methodology of this research include a bibliographical review on the subject, two field studies, semi-structured interviews with residents and tourists in Cidade de Goiás, spatialisation of data on maps and photographic records of the analyzed territories. The results point out that identity constructions are always plural and built. Often identities are reduced or generalized in the name of a possible representation of a territory, a people or a nation. It was also noted that even when little perceived in the political and cultural spheres, identities are used strategically to control territories and construct stereotypes about people, places and things.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Caio César Alencar de Sena, Universidade Federal de Goiás – UFG, Goiânia, Goiás, Brasil.

Graduado em Geografia pela Universidade Federal de Goiás (UFG) com um ano de intercâmbio na Katholische Universität de Eichstätt-Ingolstadt (KUEI), na Alemanha. É Mestre e atualmente cursa Doutorado pelo Programa de Pós-Graduação em Geografia do Instituto de Estudos Socioambientais (IESA/UFG).

References

ALMEIDA, M. G. de. Geografia Cultural: Contemporaneidade e uma flashback na sua ascensão no Brasil. In: MENDOÇA, F. A. et. al. (Org.) Espaço e Tempo: complexidade e desafios do pensar e do fazer geográfico. Curitiba: Associação de Defesa do Meio Ambiente e Desenvolvimento de Antoina (ADEMADAN), 2009. p. 243-260.

AMIN, S. Mundialização, crise e transição. In: Revista Novos Rumos, n. 30, p. 7 -12, 1999. Disponível em: http://www2.marilia.unesp.br/revistas/index.php/novosrumos/article/view/1914. Acesso em Fev de 2017.

APPADURAI, A. Disjunção e Diferença da Economia Cultural e Global. In: FEATHERSTONE, M. (Org.). Cultural Global: nacionalismo, globalização e modernidade. Petrópolis: Vozes, 1994. p. 311-327.

BAUMAN, Z. Modernidade Liquida. Tradução Fondo de Cultura Económica. Buenos Aires, 2006. p. 99-138

CANCLINI, N. G. No sabemos cómo llamar los otros. In: CANCLINI, N. G. La globalización imaginada. México: Paidós, 2001.

CASTELLS, M. A sociedade em rede. Tradução de Roneide Venâncio Majer. São Paulo: Paz e Terra, 1999.

CLAVAL, P. A Geografia Cultural. Florianópolis: UFSC, 1999, 453p

CLAVAL, P. La geografía en recomposición: objetos que cambian, giros múltiples. ¿Disolución o profundización? In: LINDÓN, A; HIERNAUX, D. (Orgs.) Los Giros de la Geografia Humana: Desafíos y horizontes. México: Anthropos, 2010. p, 63-82.

CRUZ, V. C. Itinerários teóricos sobre a relação entre território e identidade. In: BEZERRA, A. C.A. et. Al. (Orgs). Itinerários Geográficos. Niterói. EdUFF, 2007. p,13-35.

FOUCAULT, M. Microfísica do poder. 4ª ed., Rio de Janeiro: Graal, 1984.

FOUCAULT, M. A ordem do discurso. São Paulo: Ed. Loyola, 1996.

GARCIA, R. W. D. Representações Sociais da Comida no Meio Urbano: algumas considerações para o estudo dos aspectos simbólicos da alimentação. In: Revista Cadernos de Debate. Vol. II. São Paulo, 1994.

GOMES, P. C. da C. Sobre Territórios, Escalas e Responsabilidade. In: HEIDRICH, A. L. et.al. (Orgs). A Emergência Multiterritorialidade: A ressignificação da relação do humano com o espaço. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2005. p, 37-45.

HOBSBAWM, E; RANGER, T. (orgs.). A invenção das tradições. Rio de Janeiro: Paz e Terra, 1984.

HALL, S. A identidade Cultural na Pós-Modernidade. Tradução: Tomaz Tadeu da Silva Guacira Lopes Lobo. Rio de Janeiro: DP&A, 1997.

HAESBAERT, R. Des-territorialização e identidade: a rede “gaúcha” no Nordeste. RJ: EDUFF, 1997.

HAESBAERT, R. Dilemas de Conceitos: Espaço-território e Contenção Territorial. In: SAQUET, M. A; SPOSITO, E. S. (Orgs.). Territórios e Territorialidades: Teorias, Processos e Conflitos. São Paulo: Expressão Popular, 2009. p. 95-120.

HAESBAERT, R. Globalização e fragmentação no mundo contemporâneo. Niterói: EdUff, 1998.

NORA, P. Entre memórias e história: a problemática dos lugares. Projeto História, São Paulo, n. 10, p. 7-28, 1993.

ORTIZ, R. Mundialização e cultura. São Paulo: Brasiliense, 1994.

PALACÍN, L. O século do ouro em Goiás. Goiânia: UCG, 1994.

PAES, M.T.D. As cidades coloniais brasileiras: Ideologias espaciais, valores histórico, urbanístico e cultural. GEOgraphia (UFF) , v. 15, p. 41-68-68, 2015.

POLLICE, F. O papel da identidade territorial no desenvolvimento local. Espaço e Cultura, UERJ, RJ, n. 27, p. 7-23, jan-jun, 2010.

SANTOS, M. Território e dinheiro. In: Revista GEOgraphia. Niterói: programa de PósGraduação em Geografia - PPGEO - UFF/AGB, v.1, n1. p. 7 a 13, 1999.

SANTOS, M. Por uma outra globalização - do pensamento único à consciência universal. Rio de Janeiro: Record, 2000.

SAQUET, M. A. A Abordagem Territorial: considerações sobre a dialética do pensamento e do território. In: HEIDRICH, A. L. et al (Orgs). A emergência da Multiterritorialidade: a ressignificação da relação do humano com o espaço. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2005 p. 47-60.

SILVA, A. S. Identidades sociais: continuidade e mudança. In: Dinâmicas multiculturais, novas faces, outros olhares. Vol. 1. Lisboa: Instituto de Ciências Sociais da Universidade de Lisboa, 1996, p. 31-36.

SEBRAE Goiás (2015). Elementos da iconografia de Goiás. Disponível em: < https://goo.gl/rbG3gD>. Acesso em: 01 fev. 2016.

Published

2018-12-21

How to Cite

SENA, Caio César Alencar de. Tourist historical city, globalization and identities: conflicts and rearrangements in the City of Goiás (GO) observed in food. Revista Cerrados, [s. l.], vol. 16, no. 02, p. 126–152, 2018. DOI: 10.22238/rc2448269220181602126152. Disponível em: https://www.periodicos.unimontes.br/index.php/cerrados/article/view/1216. Acesso em: 3 jul. 2024.