Socio-economic importance of Acrocomia aculeata (Jacq.) Lodd. ex Mart. (MACAÚBA) for the Association of Small Farmers of Creek Dantas and vicinity, Montes Claros/MG
Keywords:
Acrocomia aculeate. Sustainability. Macaúba.Abstract
Acrocomia aculeata (Jacq.) Lodd. ex Mart., is a specie that has several common names, including macaúba, belonging to the family Arecaceae. The specie has a significant socioeconomic value, and is used as raw material for many products. The present study aimed to evaluate the importance of socioeconomic of Acrocomia aculeata for the Association of Small Farmers Riacho Dantas and Adjacency. We conducted a field survey of character qualitative and quantitative which were applied two semi-structured interviews scripts, one for the collectors and the other to the director of the
association. The results were as expected. The fruits are collected manually and mostly are for the factory where they are processed into various products, for commercial purposes, valuing natural resources of the Cerrado, associated to the generation of employment and income. Thus, it is concluded that the macaúba has a very large socioeconomic importance to the Association, in order that, through the properties of the fruit, jobs and income are generated for the population, in addition to serving as a stimulus for the preservation of the species and habitat in which it is embedded.
Downloads
References
ALMEIDA, S.P. Cerrado: aproveitamento alimentar. Planaltina: Embrapa--CPAC, 1998a.
ALMEIDA, S. P.; PROENÇA, C. E. B.; SANO, S. M.; RIBEIRO, J. F. Cerrado: Espécies Vegetais Úteis. Planaltina: Embrapa-CPAC, p 14-19, 1998.
ALMEIDA, S. P. Frutas nativas do cerrado. In: SANO, S. M.; ALMEIDA, S. P. cerrado: ambiente e flora. Planaltina: Embrapa-CPAC, 1998b. p.244-285.
AVIDOS, M. F.D.; FERREIRA, L. T. Frutos do Cerrado: preservação gera muitos frutos. 2003. Disponível em . Acesso em: 28 set. 2007.
BORLAUG, N. E. 2002. Feeding a world of 10 billion people: the miracleahead. In: R. Bailey (ed.). Global warming and other eco-myths. pp. 29-60. Competitive Enterprise Institute, Roseville, EUA.
BRASIL – Ministério da Indústria e do comércio. Produção de combustíveis líquidos a partir de óleos vegetais. Brasília, STI/CIT. Série documentos 16, 364p.
CHUBA, C. A. M.; NERIS, A. S.; SANJINEZ-ARGANDOÑA, E. J. Composição Química e Física da Polpa Dos Frutos Da Bocaiúva Coletados Em São Paulo E Mato Grosso Do Sul. II Encontro de Iniciação Cientifica UFGD- UEMS e I encontro de Pós Graduação Dourados-MS, 2009.
CHUBA, C. A. M.; ARGANDONA, E. J. S.; HOMEM, G. R.; TOMMASELLII, M. A. G. Alternativa de utilização sustentável do resíduo cinza, oriunda da queima do bagaço da cana-de-açúcar, incorporando-a ao concreto como agregado.XXX Encontro Nacional de Engenharia de ProduçãoMaturidade e desafios da Engenharia de Produção: competitividade das empresas, condições de trabalho, meio ambiente. São Carlos, SP, Brasil, 12 a 15 de outubro de 2010.
CLEMENT, C. R.; LLERAS, P. E.; VAN LEEUWEN, J. O potencial das palmeiras tropicais no Brasil: Acertos e fracassos das últimas décadas. Agrociências,Montevidéu, 9(1-2): p. 67-71. 2005.
DRUMMOND, J. A.A extração sustentável de produtos florestais na Amazônia brasileira: vantagens, obstáculos e perspectivas. Estudos Sociedade e Agricultura. 6: 115-137. 1996.
EITEN, G. Vegetação do Cerrado. In: M. N. Pinto (Org.). Cerrado: Caracterização, Ocupação e Perspectivas. Editora Universidade de Brasília. Brasília. Pg. 17-73. 1994.
EINTEN, G. 1977. Delimitação do conceito de Cerrado. Arquivos do Jardim Botânico, Rio de Janeiro 21: 125-134.
GRIN – Germplasm Resources Information Network, Disponível em: http://www.arsgrin.gov/cgi-bin/npgs/html/taxon.pl?1388#uses.
HIANE, P. A., BALDASSO, P. A.; MARANGONI, S.; MACEDO, M. L. R. Chemical And Nutritional Evaluation Of Kernels Of Bocaiuva, Acrocomia aculeata (Jacq.) Lodd. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 26, n3, p. 683-689, 2006.
JUNQUEIRA, N. T, V; JUNQUEIRA, K. P; PEREIRA, A. V; PEREIRA, E. B. C; BRAGA, M. F; CONCEIÇÃO, L. D. H. C. S; FALEIRO, F. G. Frutíferas nativas do Cerrado: o extrativismo e a busca da domesticação. XXII Congresso Brasileiro de Fruticultura, Bento Gonçalves, RS, outubro de 2012.
KLINK, C. A; MACHADO, R. B. A conservação do Cerrado Brasileiro. Megadiversidade,volume 1, nº 1, julho 2005.
LORENZI, H.; SOUZA, H. M.; MEDEIROS-COSTA, J. T.; CERQUEIRA, L. S. C.; BEHR, N. Palmeiras do Brasil: exóticas e nativas. Nova Odessa: Editora Plantarum, 1996. p. 1-20.
LORENZI, G. M. A. C. Acrocomia aculeata (Jacq.) Lodd ex Marti. – Arecaceae: bases para o desenvolvimento sustentável. 2006. 166f. Tese (Doutorado em Agronomia/Produção Vegetal) Universidade Federal do Paraná. 2006.
LORENZI, G. M. A. C.; NEGRELLE, R. R. B. Acrocomia aculeata (Jacq.) Lodd.ex Mart.: Aspectos Ecológicos, Usos e Potencialidades. Curitiba: UFPR, SER (SistemaEletrônico de Revistas), v. 7, n. 1, 2006. Disponível em:http://
ojs.c3sl.ufpr.br/ojs2/index.php/academica/article/viewFile/9021/6314. Acesso em: 12 de agosto de 2013.
MANFIO, C. E.; MOTOIKE, S. Y; RESENDE, M. D. V.; SANTOS, C. E. M.; SATO, A. Y. Avaliação de progênies da macaúba na fase juvenil e estimativas de parâmetros genéticos e diversidade genética. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v.32, n.69, p. 63-68, jan./mar. 2012.
MARIANO, R. G. B., COURI, S., FREITAS, S.P.Enzymatic technology to improve oil extraction from Caryocar brasiliense camb. (Pequi) Pulp. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 31, p. 637-643.2009.
MIRANDA, I. P. A.; RABELO, A.; BUENO, C. R.; BARBOSA, E. M.; RIBEIRO, M. N. S. Frutos de Palmeiras da Amazônia. Manaus: MCT INPA, 2001. p. 7-10.
MISSOURI BOTANICAL GARDEN. Acrocomia aculeata Disponível em:.2005.
NUCCI, S. M. Desenvolvimento, caracterização e análise da utilidade de marcadores microssatélites em genética de população de macaúba. 2007. 84f. Dissertação (Mestrado em Genética, Melhoramento Vegetal e Biotecnologia) – Pós- Graduação – IAC. 2007.
RIBEIRO, J. F., SANO, S. M.; SILVA, J.A. 1981. Chave preliminar de identificação dos tipos fisionômicos da vegetação do Cerrado. p. 124-133 In: Anais do XXXII Congresso Nacional de Botânica. Sociedade Botânica do Brasil, Teresina, Brasil. 1981.
RIBEIRO, J. F.; WALTER, B. M.T. Fitofisionomias do Bioma Cerrado, p.89-166. In: SANO, S. M.; ALMEIDA, S.P. Cerrado: ambiente e flora. Planaltina. EMBRAPA-CPAC, 1998. 556p.
RIZZO, J. A. Flora do estado de Goiás: Coleção Rizzo. Ed. Universidade Federal de Goiás. Goiânia-GO. Mittermeier, R.A.; Myers, N. & Mittermeier, C.G. 1999. Hotspots: earth’s biologically richest and most endangered terrestrial
ecorregions. Mexico City, Cemex, Conservation International. 1981. 35p.
ROSCOE, R. Biodiesel. Uma opção Emergente para a Agricultura em Mato Grosso do Sul. A lavoura, p. 33, 2006.
SCARIOT, A.; LIERAS, E.; HAY, J. D. Reproductive biology of the palm Acrocomia aculeata in central Brazil. Biotropica, 23:12-22, 1991.
SCARIOT, A.; LIERAS, E.; HAY, J.D. Flowering and fruiting phenologies of the Palm Acrocomia aculeata: patterns and consequences.Biotropica, 27:168- 173.1995.
SILVA, J. C.; BARRICHELO, L. E. G.; BRITO, J. Endocarpos de babaçu de macaúba comparados a madeira de Eucaliptus grandis para a produção de carvão vegetal. IPEF, n. 34, p.31-34, 1986.
SILVA, D. B.; SILVA, J. A.; JUNQUEIRA, N.T.V.; ANDRADE, L.R.M. Frutas do cerrado. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2001. 179p.
SILVA, M. R; LACERDA, D. B. C. L; SANTOS, G. G.; MARTINS, D, M. O. Caracterização química de frutos nativos do cerrado. Ciência Rural, Santa Maria, v.38, n.6, p.1790-1793, set, 2008.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Categories
License
Copyright (c) 2014 Revista Cerrados
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
In this journal, the copyrights for published articles belong to the author (s), with the rights of the first publication belonging to Revista Cerrados. The articles are publicly accessible, free to use, their own assignments, educational assignments and non-commercial applications.