Food Security guaranteed in the Meals of Public Schools of Montes Claros/MG with products purchased from Family Agriculture.
Keywords:
Family Farming; School Meals; Food; DevelopmentAbstract
The school lunch is an important element both in the nutritional recovery of children, as so to avoid future problems of obesity. The family farming also directed towards food security and nutritional of children and young people in a school age is guided by sustainability and agricultural diversifi cation in the region, for adequate and safe food as provided by law. Thus, this study seeks to understand the Law 11.947/2009 which ensures better quality school meals from the insertion of the products coming from the family farming and also because of the sustainable development in this reproduction of the rural areas. And thus, show that family farming is an important strategy in the appropriation of social, economic and environmental benefi ts as well as possible ways to achieve food security and nutrition of children and young people in a school age. To achieve the proposed objectives we sought a methodological way of literature review and fi eld research.
Downloads
References
ALMEIDA, Maria Geralda de (org.). A captura do cerrado e a precarização de territórios: Um olhar sobre sujeitos excluídos. In: ALMEIDA, Maria Geralda de (org.). Tantos Cerrados – Múltiplas abordagens sobre a biodiversidade e singularidade cultural. Goiânia: Ed. Vieira, 2005.
ALMEIDA, Maria Ivete Soares. Refl exões Sobre a Geografi a Norte Mineira Enquanto Prática Social. In: PEREIRA, Anete Marília; ALMEIDA, Maria Ivete Soares (orgs.). Leituras Geográfi cas Sobre o Norte de Minas Gerais. Montes Claros. Ed. Unimontes, 2004.
ANDRADE, Manoel Correia de. O Nordeste e a Questão Regional. São Paulo, Ed. Ática., 1988.
BRASIL. Secretariado da Convenção sobre Diversidade Biológica. Panorama da BIODIVERSIDADE GLOBAL 2. Brasília; Ministério do Meio Ambiente, Secretaria de Biodiversidade e Florestas (MMA), 2006.
COSTA, João Batista. Populações Tradicionais do Sertão Norte Mineiro e as Interações Socioambientais vividas. In: Revista Cerrados, vol. 4, n.1, Montes Claros: Ed. Unimontes, 2006.
DAYRELL, Carlos; A. LUZ. Cláudia (orgs.). Cerrado e Desenvolvimento: Tradição e Atualidade. Montes Claros. Ed. Unimontes, 2000.
DAYRELL, Carlos Alberto. Geraizeiros descem a Serra ou agricultura de Quem não aparece nos Relatórios dos Agrobusiness. In: DAYRELL, Carlos; A. LUZ. Cláudia (orgs.). Cerrado e Desenvolvimento: Tradição e Atualidade. Montes Claros. Ed.Unimontes, 2000.
DIEGUES, A. C. S. O Mito Moderno da Natureza Intocada. São Paulo: Hucitec, 1996.
GONÇALVES, Carlos Valter Porto. Breve ensaio sobre Desenvolvimento e Sustentabilidade a partir da Geografi a do Norte de Minas. In: DAYRELL, Carlos; A. LUZ. Cláudia (orgs.) Cerrado e Desenvolvimento: Tradição e Atualidade. Montes Claros. Ed. Unimontes, 2000.
LEI Nº 3.885, DE 20 DE DEZEMBRO DE 2.007. Organiza o Sistema Municipal de Ensino de Montes Claros.
MATA-MACHADO, Bernardo Novais da. História do Sertão Noroeste de Minas Gerais. Belo Horizonte: Ed. Imprensa Ofi cial, 1991.
OLIVEIRA, J. E. Dutra de; CUNHA, S. F. de Carvalho da; MARCHINI, J. Sérgio. A Desnutrição dos Pobres e dos Ricos – dados sobre a alimentação no Brasil. São Paulo: Ed. SAVIER, 1996.
OLIVIVEIRA, Marcos Fabio Martins; RODRIGUES, Luciene (Org.). Formação Social e Econômica do Norte de Minas. Montes Claros: Ed. Unimontes, 2000.
PEREIRA, Anete Marília. UNIVERSIDADE FEDERAL DE UBERLÂNDIA. Cidade média e região : o signifi cado de Montes Claros no norte de Minas Gerais. 2007. 350 f. Tese (Doutorado) - Universidade Federal de Uberlândia, 2007.
PEREIRA, Anete Marília; ALMEIDA, Maria Ivete Soares (orgs.). Leituras Geográficas Sobre o Norte de Minas Gerais. Montes Claros. Ed. Unimontes, 2004.
PEREIRA, Kérley Braga; CASARIL, Bento; PLEIN, Clério (orgs.). Segurança Alimentar numa Perspectiva Multidisciplinar: contribuição ao debate brasileiro. Francisco Beltrão: Unioeste – Campus de Francisco Beltrão, 2005.
RODRIGUES, Luciene. Formação Econômica do Norte de Minas e o Período Recente. In: OLIVIVEIRA, Marcos Fábio Martins. Formação Social e Econômica do Norte de Minas. Montes Claros: Ed. Unimontes, 2000.
SILVA, Cármen Cássia Velloso e. A apropriação do cerrado para a educação ambiental escolar a partir do pequizeiro. 2008. 100 p. (Dissertação – Mestrado em Educação) Universidade Vale do Rio Verde – UNINCOR – Campus Betim MG.
SILVA, C. E. Mazzetto. Desenvolvimento e Sustentabilidade nos Cerrados: o caso do sertão norte-mineiro. In: DAYRELL, Carlos; A. LUZ. Cláudia (orgs.). Cerrado e Desenvolvimento: Tradição e Atualidade. Montes Claros. Ed. Unimontes, 2000.
SIMÕES, Maria Olívia Mercadante. LOPES, Paulo Sérgio Nascimento. Propagação e Processamento dos Frutos do Pequizeiro. In: MAIA, Cláudia; RODRIGUES, Luciene (orgs.). Cerrado em Perspectiva(s). Montes Claros. Ed. Unimontes, 2003.
MORAIS NETO, Antônio Trajano de ... [et al.]. Manual para Normalização de TCC – Trabalho de Conclusão de Curso – UNIMONTES. Montes Claros. Ed. Unimontes, 2008.
http://www.fetaemg.org.br/lei11947.php. acesso em 15/02/2010
http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/Ato2007/2009/L11947.htm acesso em 20/06/2010
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Categories
License
Copyright (c) 2013 Revista Cerrados
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
In this journal, the copyrights for published articles belong to the author (s), with the rights of the first publication belonging to Revista Cerrados. The articles are publicly accessible, free to use, their own assignments, educational assignments and non-commercial applications.