Potentialities for Obtaining Geographical Indication on the São Francisco Valley Wine Route

Authors

DOI:

10.46551/rc24482692202132

Keywords:

Geographical Indications. Intellectual Property. Wines and sparkling wines. Valley of Submediate São Francisco.

Abstract

The registration of a Geographical Indication (GI) is given to a specific originating product or service that has its own characteristics arising from its link with the territory. There are a variety of products protected by IG in Brazil, including Wines and Sparkling Wines, totaling 08 registrations between the years 2002 and 2020. These GI are concentrated in the South Region, however there is also potential in other locations. In this context, the objective of this article is to present the potential of wines from the Vale do Submédio São Francisco region to obtain the IG seal. To this end, the Google Scholar and Scielo databases were consulted to collect data on wine GIs, as well as documents from institutions such as the National Institute of Industrial Property (INPI) and the Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa). The results indicate the occurrence of few publications directly related to the object of study and that these bring a greater focus to the registration and regulation of the referred indications. In addition, the originality and identity of wines from Valley of Submediate São Francisco is highlighted, guaranteed by the characteristics of the region in which the grapes are produced and by the substances present in the drinks, making clear the potential for obtaining GI registration.

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Author Biographies

André Almeida Silva, Universidade Federal de Sergipe – UFS, São Cristóvão (SE), Brasil

É Graduado em Ciência da Computação pela Universidade Federal de Alagoas (UFAL) e em Direito pela Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL) e Mestre em Informática pela Universidade Federal de Alagoas (UFAL). Atualmente é Professor da Unidade Educacional Penedo da Universidade Federal de Alagoas (UFAL) e cursa Doutorado no Programa de Pós-graduação em Ciência da Propriedade Intelectual (PPGPI) da Universidade Federal de Sergipe (UFS).

Gabriel Francisco da Silva , Universidade Federal de Sergipe – UFS, São Cristóvão (SE), Brasil

É Graduado em Engenharia Química pela Universidade Federal da Paraíba (UFPB), Mestre em Engenharia Química pela Universidade Federal da Paraíba (UFPB) e Doutor em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Atualmente é Professor Titular do Núcleo de Engenharia de Petróleo da Universidade Federal de Sergipe (UFS) e do Programa de Pós-Graduação em Engenharia Química, Programa de Pós-Graduação em Ciência da Propriedade Intelectual e Pós-Graduação de Rede Nordestina em Biotecnologia da Universidade Federal de Sergipe (UFS).

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Published

2021-09-28

How to Cite

SILVA, A. A.; SILVA , G. F. da . Potentialities for Obtaining Geographical Indication on the São Francisco Valley Wine Route. Revista Cerrados, [S. l.], v. 19, n. 02, p. 403–426, 2021. DOI: 10.46551/rc24482692202132 . Disponível em: https://www.periodicos.unimontes.br/index.php/cerrados/article/view/4209. Acesso em: 22 nov. 2024.