The interaction of students at the Federal Institute of Goiás with medicinal plants and non-conventional food plants

Authors

DOI:

10.46551/rc24482692202309

Keywords:

Ethnobotany. , Phytotherapy. , Food.

Abstract

The use of medicinal plants in the treatment and cure of illnesses dates back to antiquity and emerged with humanity itself. Medicinal plant is any plant that exerts some therapeutic action on living organisms. Non-conventional food plants (PANC) are commonly called “weeds”, as they flourish among cultivated plants. The PANC are species with great ecological and economic importance, and several species are food, even if currently in disuse by most of the population. Ethnobotany emerges as the interdisciplinary field that comprises the study and interpretation of knowledge, cultural significance, handling and traditional uses of flora elements. This work aims to understand the dynamics of interactions between students from two campuses of the Federal Institute of Education, Science and Technology of Goiás (IFG) with medicinal plants and non-conventional food plants. To this end, a survey was conducted on the Águas Lindas and Senador Canedo campuses, located on the outskirts of the two largest cities in the Midwest. A questionnaire containing 23 questions on the subject was applied to students of all courses offered by the two campuses, accounting for participation of more than 90% of the student public of both units. The results were treated and it was concluded that there is a greater interaction with medicinal plants than with PANC. However, it was noticed that the subject needs to be deepened with these students, given its importance. The IFG can act on several fronts to fill this need, educating for life, for the emancipation of these individuals and contributing to their well-being.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Rodrigo Marciel Soares Dutra, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás - IFG, Senador Canedo (GO), Brasil

É Graduado em Química Industrial pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás (IFG) e em Geografia pela Universidade Federal de Goiás (UFG) e Mestre em Recursos Naturais do Cerrado pela Universidade Estadual de Goiás (UEG). Atualmente é Doutorando em Geografia pela Universidade Federal de Goiás (UFG) e é Técnico em Assuntos Educacionais no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás (IFG) – Campus Senador Canedo.

Endereço: Rodovia GO-403, Km 7, Quinhão 12-E, Senador Canedo-GO, CEP: 75.264-899.

Fernanda Keley Silva Pereira Navarro, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás - IFG, Águas Lindas de Goiás (GO), Brasil

É Graduada em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Mestra em Ciências pela Universidade Federal de Lavras (UFLA) e Doutora em Ecologia pela Universidade de Brasília (UnB). Atualmente é Professora no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás (IFG) – Campus Águas Lindas.

Endereço: Rua 21, Área Especial 4, Jardim Querência, Águas Lindas de Goiás-GO, CEP: 72.910-733.

Mariana do Prado e Silva, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás - IFG, Senador Canedo (GO), Brasil

É Graduada em Engenharia de Produção pela Pontifícia Universidade Católica de Goiás (PUC-GO) e Mestra em Estruturas e Construção Civil pela Universidade de Brasília (UnB). Atualmente é Professora no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás (IFG) – Campus Senador Canedo.

Endereço: Rodovia GO-403, Km 7, Quinhão 12-E, Senador Canedo-GO, CEP: 75.264-899.

References

ALMEIDA, S. P.; PROENÇA, C. E. B.; SANO, S. M.; RIBEIRO, J. F. Cerrado: espécies vegetais úteis. Brasília/DF: EMBRAPA-CPAC, 1998.

ALVES, S. P. L. Marketing verde e os desafios na preservação do Cerrado. 2014. 68 f. Dissertação (Mestrado em Ecologia e Produção) – Pontifícia Universidade Católica de Goiás, Goiânia, 2014. Disponível em: <https://tede2.pucgoias.edu.br/handle/tede/2528>. Acesso em: 07 maio 2021.

BARRERA, A.; J. La Etnobotânica. In: BARRERA, A. La Etnobotânica: tres puntos

de vista y una perspectiva. Xalapa, México: Instituto de Investigacion sobre Recursos

Bióticos, 2008. p. 19-25.

BATISTA, E. E. Complexidade das relações entre campo e cidade: perspectivas teóricas. Revista NERA, [S./l.], v. 18, n. 29, p. 101-132, Jul-Dez./2015. Disponível em: <https://revista.fct.unesp.br/index.php/nera/article/download/3345/3123/13484>. Acesso em: 07 maio 2021.

BOMBARDI, L. M. Geografia do Uso de Agrotóxicos no Brasil e Conexões com a União Europeia. São Paulo: FFLCH - USP, 2017.

BECKER, M. O desconhecido Cerrado e sua colossal relevância biológica

(comentário). In: MONGABAY: notícias ambientais para informar e transformar, [22

de maio de 2020]. Disponível em: <https://brasil.mongabay.com/2020/05/o-desconhecido-cerrado-e-sua-colossal-relevancia-biologica-comentario/>. Acesso em: 07 maio 2021.

BORTOLOTTO, I. M.; AMOROZO, M. C. M.; NETO, G. G.; OLDELAND, J.; DAMASCENO-JUNIOR, G. A. Knowledge and use of wild edible plants in rural communities along Paraguay River, Pantanal, Brazil. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine, [S./l.], v. 1, n. 11, p. 2-14, 2015.

BRASIL. Lei nº 10.831, de 27 de dezembro de 2007. Dispõe sobre a agricultura orgânica e dá outras providências.

BRASIL. Decreto nº 6.323, de 23 de dezembro de 2003. Regulamenta a Lei nº 10.831, de 23 de dezembro de 2003, que dispõe sobre a agricultura orgânica, e dá outras providências.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Ministério do Meio Ambiente. Instrução Normativa Conjunta nº 17, de 28 de maio de 2009. Brasília, 2009.

BRASIL. Decreto nº 7.794, de 20 de agosto de 2012. Institui a Política Nacional de Agroecologia e Produção Orgânica.

BRASIL. Ministério do Meio Ambiente. Bioma Cerrado. Brasília: Ministério do Meio Ambiente, 2018. Disponível em: <http://www.mma.gov.br/biomas/cerrado>. Acesso em: 10 maio 2021.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária – ANVISA. Resolução da Diretoria Colegiada – RDC nº 327, de 9 de dezembro de 2019. Disponível em: <https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/resolucao-da-diretoria-colegiada-rdc-n-327-de-9-de-dezembro-de-2019-232669072>. Acesso em: 07 maio 2021.

CANDIOTTO, L. Z. P. Agroecologia: Conceitos, princípios e sua multidimensionalidade. Ambientes, [S./l.], v. 2, n. 2, p. 25-75, 2020.

CARRAZZA, L. Tecnologias sociais agroextrativistas como estratégia de conservação e desenvolvimento local. In: OTTERLOO, Aldalice et al. Tecnologias sociais: caminhos para a sustentabilidade. Brasília, 2009. p. 264-277.

CARVALHO, B. Maconha. In: Mato no Prato (4 de dezembro de 2019). Disponível em: <https://matonoprato.com.br/2019/12/04/maconha/#:~:text=Se%20voc%C3%AA%20est%C3%A1%20se%20perguntando,comest%C3%ADveis%20sem%20provocarem%20efeitos%20alucin%C3%B3genos>. Acesso em: 07 maio 2021.

CASEMIRO, P. I.; VENDRAMINI, A. L. A. 10 anos de PANC (plantas alimentícias não convencionais) – análise e tendências sobre o tema. Alimentos: Ciência, Tecnologia e Meio Ambiente, [S./l.], v. 2, n. 3 (2021). Disponível em: <https://revistascientificas.ifrj.edu.br/revista/index.php/alimentos/article/view/1867/1119>. Acesso em: 07 maio 2021.

DUARTE, G. S. D.; PASA, M. G. Agrobiodiversidade e a etnobotânica na comunidade São Benedito, Poconé, Mato Grosso, Brasil. Interações, Campo Grande-MS, v. 17, n. 2, p. 247-256, 2016.

DUTRA, R. M. S.; SOUZA, M. M. O. Cerrado Goiano: Agrotóxicos e Agroextrativismo. Goiânia: Editora IFG, 2019.

FELFILI; J. M.; SILVA JÚNIOR; M. C.; NOGUEIRA; P. E. Levantamento da vegetação arbórea na região de Nova Xavantina-MT. Boletim do Herbário Ezechias Paulo Heringer; [S./l.], v. 3; p. 63-81; 1998.

FIRMO, W. C. A.; MENEZES, V. J. M.; PASSOS, C. E. C.; DIAS, C. N.; ALVES, L.P.L; DIAS, I. C. L.; NETO, S. M.; OLEA, R. S. G. Contexto histórico, uso popular e concepção científica sobre plantas medicinais. In: Cad. Pesq., São Luís, v. 18, n. especial, p. 90-95, dez. 2011. Disponível em: <http://www.periodicoseletronicos.ufma.br/index.php/cadernosdepesquisa/article/view/746/2578>. Acesso em: 07 maio 2021.

HIATH, M. (2013). A colonialidade do que se come: sobre produção de carne e crise ambiental. Ensaios De Geografia, [S./l.], v. 1, n. 2, p. 59-72, 9 abr. 2013. Disponível em: <https://periodicos.uff.br/ensaios_posgeo/article/view/36243>. Acesso em: maio 2021.

IFG. INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE

GOIÁS. Plano de Desenvolvimento Institucional 2019-2023. Goiânia, IFG, 2019. Disponível em <https://www.ifg.edu.br/attachments/article/11546/PDI_IFG_2019_2023.pdf>. Acesso em: 07 maio 2021.

KINUPP, V. F. Plantas alimentícias não-convencionais da região metropolitana de

Porto Alegre, RS. 2007. 562 f. Tese (Doutorado em Fitotecnia) – Universidade Federal

do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2007. Disponível em: <https://lume.ufrgs.br/handle/10183/12870>. Acesso em: 07 maio 2021.

KINUPP, V. F. Plantas Alimentícias Não-Convencionais (PANCs): uma riqueza

negligenciada. Anais da 61ª Reunião Anual da SBPC. Manaus: Universidade Federal

do Amazonas, 2009.

KINUPP, V. F.; LORENZI, H. Plantas Alimentícias Não-Convencionais (PANC) no Brasil: guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas. São Paulo: Instituto Plantarum de Estudos da Flora, 2014. 768p.

LAI, P. K.; ROY, J. Antimicrobial and chemopreventive properties of herbs and spices. Current Medicinal Chemistry, [S./l.], v. 11. p. 1451-1460, 2004.

LOPES, C. R.; ALMASSY JÚNIOR, A. A.; ARMOND, C.; SILVA, F.; CASALI, V. W. D. Folhas de chá. Viçosa: Editora UFV, 2005.

MACEDO, J. A. B. Plantas medicinais e fitoterápicos na atenção primária à saúde:

contribuições para profissionais prescritores. 2016. 55 f. (Monografia - Especialização). Instituto de Tecnologia em Fármacos - Farmanguinhos, Pós-graduação em Gestão da Inovação de Medicamentos da Biodiversidade na modalidade EAD, 2016. Disponível em: <https://www.arca.fiocruz.br/bitstream/handle/icict/17719/12.pdf;jsessionid=1FD03DC

AAAC7D7061CAF48E888600EBB?sequence=2 >>. Acesso em: 07 maio 2021.

MACHADO, L. H. B. Raizeiros de Goiânia [manuscrito]: as representações entremeadas nos usos e nas redes de distribuição e comercialização das plantas medicinais em Goiânia - GO. 2008. 140 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Humanas) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2008.

MARQUES, G. L. O processo de popularização e preservação das PANC na contemporaneidade e sua importância histórica e cultural. In: Revista de Comportamento, Cultura e Sociedade, [S./l.], v. 8, n. 1, p. 45-54, 2020. Disponível em: <http://www3.sp.senac.br/hotsites/blogs/revistacontextos/wp-content/uploads/2020/03/artigo-5.pdf>. Acesso em: 07 maio 2021.

MARTINEZ, I. C. P. A. S.; HLENKA, V. Horta escolar como recurso pedagógico. In: R. Eletr. Cient. Inov. Tecnol, Medianeira, v. 8, n. 16, e- 4977, 2017. Disponível em: <https://periodicos.utfpr.edu.br/recit/article/viewFile/4977/pdf>. Acesso em: maio 2021.

MYERS, N.; MITTERMEIER, R. A.; MITTERMEIER, C. G.; FONSECA, G. A. B.; KENT, J. Biodiversity hotspots for conservation priorities. Nature, [S./l.], v. 403, p. 853-858, February 2000.

NAIME, R. Impactos da produção de carne. In: EcoDebate, [7 de fevereiro de 2017]. Disponível em: <https://www.ecodebate.com.br/2017/02/07/impactos-da-producao-de-carne-artigo-de-roberto-naime/>. Acesso em: 07 maio 2021.

NASCIMENTO, P. H. S.; NAVARRO, F. K. S. P.; DUTRA, R. M. S. A percepção do bioma Cerrado por estudantes do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás (IFG), Brasil. Brazilian Journal of Development, [S. l.], v. 9, n. 1, p. 2407-2423, 2023. DOI: 10.34117/bjdv9n1-164. Disponível em: <https://ojs.brazilianjournals.com.br/ojs/index.php/BRJD/article/view/56230>. Acesso em: 19 jan. 2023.

OLIVEIRA, D. D. C. D. S.; WOBETO, C.; ZANUZO, M. R.; SEVERGNINI, C. Composição mineral e teor de ácido ascórbico nas folhas de quatro espécies olerícolas não-convencionais. Horticultura Brasileira, [S./l,], v. 31, n. 3, p. 472-475, 2013.

OMS. ORGANIZACIÓN MUNDIAL DE LA SALUD. Situación regulamentaria de los medicamentos: una reseña mundial. Tradución del inglês: Organizacíon Panamericana de la Salud. Washington: OPAS. 2000. 62p.

OMS. ORGANIZACIÓN MUNDIAL DE LA SALUD. Estratégias de la OMS sobre

medicina tradicional 2002-2005. Genebra: OMS, 2002. 68p. Disponível em:

<https://apps.who.int/iris/handle/10665/67314 >>. Acesso em: 07 maio 2021.

SCHENKEL, E. P.; GOSMAN, G.; PETROVICK, P. R. Produtos de origem vegetal e o desenvolvimento de medicamentos. In: SIMÕES, C. M.O. et al. (Ed.). Farmacognosia: da planta ao medicamento. 5. ed. Porto Alegre: Ed. UFSC, 2003.

SANTOS, A. B. N.; ARAÚJO, M. P.; SOUSA, R. S.; LEMOS, J. R. Plantas medicinais conhecidas na zona urbana de Cajueiro da Praia, Piauí, Nordeste do Brasil. Rev. Bras. Pl. Med., Campinas, v.18, n. 2, p. 442-450, 2016.

SILVA, S. H. C.; MIRANDA, M. G.; NOVAES, A. M. P.; MORAGAS, C. J.; AVELAR, K. E. S. Rede de saberes populares em plantas medicinais na comunidade da Maré, Rio de Janeiro, RJ. POLÊM!CA, [S.l.], v. 11, n. 3, p. 404-413, ago. 2012.

SOUZA, C. D.; FELFILI, J. M. Uso de plantas medicinais na região de Alto Paraíso de Goiás-GO, Brasil. Acta Botânica Brasileira, [S./l.], v. 20, p. 135-142, 2006.

STUPIELLO, B. Boldo: para que serve e benefícios do chá. Portal Minha Vida. 2015. Disponível em: <https://www.minhavida.com.br/alimentacao/ingredientes/3459-boldo>. Acesso em: 07 maio 2021.

TAPSELL, L. C., HEMPHILL, I., COBIAC, L., SULLIVAN, D. R., FENECH, M., PATCH, C. S., ROODENRYS, S., KEOGH, J. B., CLIFTON, P. M., WILIAMS, P. G., FAZIO, V. A.; INGE, K. E. Health benefits of herbs and spices: the past, the present, the future. Medical Journal of Australia, [S./l.], v. 185. n. 4, p. 01-24, 2006.

WAGNER, K. H. Biological relevance of terpenoids overviwew focusing on mono, di and tetraterpenes. Annals of Nutrition & Metabolism, [S./l.], v. 47, p. 95-106, 2003.

WILSON, E. O. Diversidade da vida. Trad. Carlos Afonso Malferrari. São Paulo: Companhia das Letras, 2012.

VEIGA JÚNIOR, V. F.; PINTO, A. C. Plantas medicinais: cura segura? Química Nova, [S./l.], v. 28, p. 519-528, 2005.

Published

2023-06-01

How to Cite

DUTRA, Rodrigo Marciel Soares; NAVARRO, Fernanda Keley Silva Pereira; SILVA, Mariana do Prado e. The interaction of students at the Federal Institute of Goiás with medicinal plants and non-conventional food plants . Revista Cerrados, [s. l.], vol. 21, no. 01, p. 212–244, 2023. DOI: 10.46551/rc24482692202309. Disponível em: https://www.periodicos.unimontes.br/index.php/cerrados/article/view/6034. Acesso em: 22 jul. 2024.