The Municipal Market of Araguaína/TO as a food driver in the cerrado

Authors

DOI:

10.22238/rc24482692202018014465

Keywords:

Biodiversity conservation. Food and nutrition security. Tocantins.

Abstract

This study aimed to understand the importance of the Municipal Market of Araguaína/TO as a propellant of food in the cerrado, generating food and nutritional security for marketers and consumers, since self-consumption and then commercialization take place, guaranteeing income and sustenance for the families. The design used was the case study. Semi-structured questionnaires were applied to market vendors in the Municipal Market, from September to November 2019, in addition to a survey of bibliographic material and photographic record. The results show that there were several conflicts between marketers and traders for subsequent implementation by the public authorities of the Araguaína Municipal Market, which happened in 1978, thus guaranteeing social inclusion and income, strengthening the productive chain of cerrado fruits, in addition to promoting food security between marketers and local consumers. However, these foods are threatened by the advance of soy and livestock over the cerrado biome, compromising the diversity of products offered by market vendors in the Municipal Market in Araguaína.

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Author Biographies

Osmar Oliveira de Moura, Universidade Federal do Tocantins – UFT, Araguaína, Tocantins, Brasil

Possuiu Graduação em Geografia pela Universidade Federal do Tocantins (UFT). Atuou como bolsista CAPES no Programa Institucional de Bolsa de Iniciação à Docência (PIBID). Atualmente é Membro do Grupo de estudos “Educação para e no século XXI: diálogos interdisciplinares, escritas e eventos acadêmicos” e Grupo de Estudos Agrários e Direitos Humanos (GEADH/UFT).

Ana Caroline Pereira dos Santos, Universidade Federal do Tocantins – UFT, Araguaína, Tocantins, Brasil

Possuiu Graduação em Geografia pela Universidade Federal do Tocantins (UFT). Bolsista do CNPq com o projeto de pesquisa intitulado “Dinâmica da Paisagem da microrregião geográfica de Araguaína/TO: subsídios para o planejamento e conservação ambiental” e integrante do grupo de pesquisa Análise da paisagem, conservação da biodiversidade e agroecologia na Amazônia Legal (GeoPaisagem).

Silvania Reis de Araújo, Universidade Federal do Tocantins – UFT, Araguaína, Tocantins, Brasil

Graduanda em Geografia pela Universidade Federal do Tocantins (UFT).

Maurício Ferreira Mendes, Universidade Federal do Tocantins – UFT, Araguaína, Tocantins, Brasil

Possuiu Graduação em Biologia e Geografia pela Universidade do Estado do Mato Grosso (UNEMAT), Mestrado em Ambiente e Sistemas de Produção Agrícola pela Universidade do Estado do Mato Grosso (UNEMAT) e Doutorado em Geografia pela Universidade Federal de Goiás (UFG). É professor do curso de Geografia da Universidade Federal do Tocantins (UFT), Câmpus Araguaína, e colaborador do programa de mestrado em Demandas Populares e Dinâmicas Regionais (PPGDire). Líder do grupo de pesquisa Análise da paisagem, conservação da biodiversidade e agroecologia na Amazônia Legal (GeoPaisagem).

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Published

2020-04-08

How to Cite

OLIVEIRA DE MOURA, O.; PEREIRA DOS SANTOS, A. C.; REIS DE ARAÚJO, S.; FERREIRA MENDES, M. . The Municipal Market of Araguaína/TO as a food driver in the cerrado. Revista Cerrados, [S. l.], v. 18, n. 01, p. 44–65, 2020. DOI: 10.22238/rc24482692202018014465. Disponível em: https://www.periodicos.unimontes.br/index.php/cerrados/article/view/844. Acesso em: 24 nov. 2024.