Effects of Covid-19 on the coffee sector in Manhuaçu - MG, Brazil: an economic analysis

Authors

DOI:

10.46551/epp2024v12n0207

Keywords:

coffee cultivation, Covid-19 pandemic, economic dynamics

Abstract

This study investigates the impact of the Covid-19 pandemic on the coffee cultivation sector in Manhuaçu - MG, Brazil. Specifically, it examines how the pandemic affected the coffee industry's planting and harvesting processes, transportation, and communication. Through a mixed-methods approach, combining qualitative and quantitative analysis, data were collected via a survey of coffee workers and producers. The results indicate that the coffee sector experienced both adverse effects and some positive outcomes during the pandemic, particularly due to increased coffee prices. Shifts in transportation, technology adoption, and financial challenges amidst the pandemic are revealed. Despite logistical hurdles and reduced field labor due to sanitary measures, the coffee sector retains significance in the local economy. Overall, the pandemic significantly impacted the regional economy. The study underscores the importance of understanding evolving economic dynamics amid the pandemic and proposes avenues for future research to explore trends in coffee cultivation beyond the pandemic period.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Rafael Faria de Abreu Campos, Federal University of Viçosa

Pós-Doutor em Economia Aplicada (2023) pela Universidade Federal de Viçosa (PPGEA/UFV), Doutor em Economia Aplicada (2021) pelo Centro de Desenvolvimento e Planejamento Regional da Universidade Federal de Minas Gerais (Cedeplar/UFMG), Mestre em Economia Aplicada (2016) pela Universidade Federal de Viçosa (PPGEA/UFV), Bacharel em Ciências Econômicas (2014) pela Universidade Federal de Viçosa (DEE/UFV) e Técnico em Administração de Empresas (2008), com ênfase em Gestão de Negócios, pelo Centro de Educação Tecnológica Gal. Edmundo de Macedo Soares e Silva da Fundação Companhia Siderúrgica Nacional (CET/Fundação CSN). Atualmente, Professor Adjunto do Departamento de Economia da Universidade Federal de Viçosa (DEE/UFV) e do Programa de Pós-Graduação em Economia da Universidade Federal de Viçosa (PPGE/UFV), Coordenador da Liga Acadêmica Newton Paulo Bueno (Lanp) de Economia Comportamental e Conselheiro em Administração da Fundação Arthur Bernardes (Funarbe). Foi Coordenador (2020-2023) do Urban and Regional Economics Working Group (URE-WG) na Young Scholars Initiative of Institute for New Economic Thinking (YSI/INET), Pesquisador (2022-2023) do Grupo de Inovação e Desenvolvimento (Gpid) no Departamento de Administração e Contabilidade da Universidade Federal de Viçosa (DAD/UFV), Professor (2022) no Centro Universitário de Viçosa (Univiçosa) e no Centro Universitário Araguaia (UniAraguaia), Professor Substituto (2020-2022) na Universidade Federal de Viçosa (DEE/UFV), Pesquisador (2016-2021) no Núcleo de Estudos em Modelagem Econômica e Ambiental Aplicada do Cedeplar-UFMG (Nemea/Cedeplar-UFMG), Visiting Scholar pela Fulbright (2018-2019) no Regional Economics Applications Laboratory at the University of Illinois at Urbana-Champaign (REAL/UIUC), Consultor (2017-2018) da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) no Projeto Rural Sustentável (PRS) e Pesquisador (2016-2017) da Sub-Rede de Economia na Rede Brasileira de Pesquisas sobre Mudanças Climáticas Globais (Rede Clima). Possui experiência em Modelagem Econômica e Ambiental Aplicada via, principalmente, Modelagem Baseada em Agentes, Dinâmica de Sistemas, Análise de Redes Sociais, Equilíbrio Geral Computável e Métodos Quantitativos. Área de atuação: Economia dos Recursos Naturais e Ambientais.

http://lattes.cnpq.br/5407436872880213

Igor da Silva Lopes, Federal University of Viçosa

Economist from the Federal University of Viçosa (DEE/UFV). Department of Economics at the Federal University of Viçosa (DEE/UFV). http://lattes.cnpq.br/9797396730661775. ORCiD: https://orcid.org/0009-0001-4088-0052. E-mail: igor.s.lopes@ufv.br.

http://lattes.cnpq.br/9797396730661775

References

BRAZIL. IBGE. Censos 2022. IPCA-Variação mensal, acumulada no ano, acumulada em 12 meses e peso mensal, para o índice geral, grupos, subgrupos, itens e subitens de produtos e serviços (a partir de janeiro/2020). 2022.

BRAZIL. IBGE. Departamento de Agropecuária. Produção Agrícola Municipal (PAM) 2020: culturas temporárias e permanentes. Rio de Janeiro: IBGE, v. 47, 2021. Available at: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/66/pam_2020_v47_br_informativo.pdf. Accessed on: 13 May 2024.

BRAZIL. MEC. Café. Brasília: set. 2005. Available at: http://portal.mec.gov.br/setec/arquivos/pdf/publica_setec_cafe.pdf. Accessed on: 13 May 2024.

BRAZIL. Sistema IBGE de Recuperação Automática (SIDRA). Ministério da Fazenda (Comp.). Censo Agropecuário 2017: resultados definitivos. 2019. Available at: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/censo-agropecuario/censo-agropecuario-2017. Accessed on: 13 May 2024.

CASTRO, E. R. de; TEIXEIRA, E. C.; LIMA, J. E. de. Efeito da desvalorização cambial na oferta, no preço de insumos e na relação entre os fatores na cultura do café. RER: Rio de Janeiro, v. 43, n. 3, p. 421-441, jul./set. 2005. Available at: https://www.scielo.br/pdf/resr/v43n3/27740.pdf. Accessed on: 13 May 2024.

CECAFÉ. Relatório mensal de exportações: fevereiro 2022. Cecafé: 2022. Available at: https://www.cecafe.com.br/publicacoes/relatorio-de-exportacoes/. Accessed on: 13 May 2024.

ESPINDULA, L. Histórico de crescimento e análise morfológica da sede do município de Manhuaçu - MG. In: III JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA; IV SEMINÁRIO CIENTÍFICO DO UNIFACIG: SOCIEDADE, CIÊNCIA E TECNOLOGIA, 08-09 nov. 2018, Manhuaçu. Proceedings [...] Manhuaçu: UNIFACIG, 2018. Available at: http://www.pensaracademico.unifacig.edu.br/index.php/semiariocientifico/article/view/799. Accessed on: 13 May 2024.

GARCIA, P. M.; SERVO, F.; SOUZA JÚNIOR, J. R. de C. Projeção do valor adicionado do setor agropecuário para 2021 e 2022. Carta de Conjuntura, n. 54. Nota de Conjuntura 28, 1º trimestre de 2022. Ipea: March 22nd, 2021. Available at: https://www.ipea.gov.br/cartadeconjuntura/index.php/2022/03/projecao-do-valor-adicionado-do-setor-agropecuario-para-2021-e-2022-4/. Accessed on: 13 May 2024.

GIL, A. C. Métodos e técnicas de pesquisa social. São Paulo: Atlas, 1999.

LIMA, C. M. A. de O. Informações sobre o novo coronavírus (Covid-19). Scientific Electronic Library Online (SciELO): 2020. Available at: https://doi.org/10.1590/0100-3984.2020.53.2e1. Accessed on: 13 May 2024.

MARTINS, A. L. História do café. 2. ed. São Paulo: Contexto, 2012. E-book.

RODRIGUES, H. L.; DIAS, F. D.; TEIXEIRA, N. de C. A origem do café no Brasil: a semente que veio para ficar. Revista Pensar Gastronomia: [s.l.], v. 1, n. 2, jul. 2015.

ROSA, M.; SOUZA, D.; OLIVEIRA, M. Impactos de depreciações cambiais no hiato do produto brasileiro. Revista Economia do Centro-Oeste, v.6, n.2, p. 59-80, 2020.

SANTOS, F. M. dos. As relações de poder na formação da elite cafeeira do município de Manhuaçu 1877 - 1896. Revista Pensar Acadêmico: [s.l.], v. 4, n. 1, p. 45-54, 2011. Available at: https://www.pensaracademico.unifacig.edu.br/index.php/pensaracademico/article/view/1058. Accessed on: 13 May 2024.

SANTOS, V. E. dos; et al. Análise do setor de produção e processamento de café em Minas Gerais: uma abordagem Matriz Insumo-Produto. RESR: Piracicaba, v. 47, n. 2, p. 363-388, abr./jun. 2009. Available at: https://www.scielo.br/pdf/resr/v47n2/a03v47n2.pdf. Accessed on: 13 May 2024.

SIMÕES, S.; PEREIRA, M. A. M. A arte e a ciência de fazer perguntas. In: AGUIAR, N. (ed.). Desigualdades sociais, redes de sociabilidades e participação política. Belo Horizonte: Editora UFMG, 2007. Apêndice 1. p. 241-261.

SUGAI, Y.; TEIXEIRA FILHO, A. R.; CONTINI, E. Impacto de exportação do café na economia do Brasil: análise da Matriz de Insumo-Produto. Working Paper, 20 – Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) Informação Tecnológica: Brasília, 2004. 42 p. Available at: https://www.alice.cnptia.embrapa.br/bitstream/doc/110324/1/sgetexto20.pdf. Accessed on: 13 May 2024.

USDA, Foreign Agricultural Service (FAS). Coffee: world markets and trade. Glob. Mark. Anal.: [s.l.], v. 9, 2020.

Downloads

Published

2024-11-07

How to Cite

Faria de Abreu Campos, R., & da Silva Lopes, I. (2024). Effects of Covid-19 on the coffee sector in Manhuaçu - MG, Brazil: an economic analysis. Journal of Economics and Public Policies, 12(2), 136–152. https://doi.org/10.46551/epp2024v12n0207