DARCY RIBEIRO’S MIGO: FOOD, TRANSGRESSION AND EROTISM

Authors

  • Vera Lúcia Nobre da Silva
  • Antônio Wagner Veloso Rocha Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes

Keywords:

Darcy Ribeiro; comida; transgressão; erotismo.

Abstract

Darcy Ribeiro crosses borders in his literary, allowing us, through fiction, to meet the psyche of man and at the same time expand our understanding of the human totality. This work is bases on your romance Migo in order to analyze the relations among
food, transgression and erotism in the mentioned work. Às it to the research courses, within other references, the cultural antropological and psycological studies.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Vera Lúcia Nobre da Silva

Mestre em Literatura pelo Programa de Pós-graduação em Letras/ Estudos Literários (PPGL) da Universidade Estadual de Montes Claros – Unimontes.

Antônio Wagner Veloso Rocha, Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes

Docente do Programa de Pós-graduação em Letras/Estudos Literários (PPGL) da Universidade Estadual de Montes Claros – Unimontes; doutor em Filosofia pela Universidade Federal de Minas Gerais – UFMG.

References

BATAILLE, Georges. O erotismo. Tradução de Antônio Carlos Viana. Porto Alegre: Editora

L&MP, 8. ed., 1987.

CHAVES, Amelina. O eclético Darcy Ribeiro. Belo Horizonte: Cotiara, 1999.

COELHO, Haydée Ribeiro. Darcy Ribeiro: Encontro com escritores mineiros. Belo

Horizonte: Centro de estudos literário da UFMG, 1997.

DAMATTA, Roberto. O que faz o brasil, Brasil? Rio de Janeiro: Rocco, 2. ed., 1986.

FORSTER, Edward. Aspectos do romance. 4. ed. BRASS STALLY, Oliver (org.). São Paulo:

Globo, 2005.

FREUD, Sigmund. O mal-estar na civilização, 1856-1939. Tradução de Paulo César de

Souza. São Paulo: Companhia das Letras, 2011.

FREUD, Sigmund. Totem e tabu. Tradução de Òrizon Carneiro Muniz, 1974, Rio de Janeiro.

RIBEIRO, Darcy. Migo. Rio de Janeiro: Guanabara Dois, 1988a.

STRAUSS, Lévi Claude. As estruturas elementares do parentesco. Trad. Mariano Ferreira.

Petrópolis: Vozes, 1982.

STRAUSS, Lévi Claude. O cru e o cozido. Trad. Mariano Ferreira. Petrópolis: Vozes, 1983.

Published

2023-02-02

How to Cite

Silva, V. L. N. da, & Rocha, A. W. V. (2023). DARCY RIBEIRO’S MIGO: FOOD, TRANSGRESSION AND EROTISM . Revista Poiesis, 24(1). Retrieved from https://www.periodicos.unimontes.br/index.php/poiesis/article/view/6246

Issue

Section

Dossiê Especial "Darcy Ribeiro: Pensador e Ativista Centenário"