DARCY RIBEIRO’S MIGO: FOOD, TRANSGRESSION AND EROTISM
Keywords:
Darcy Ribeiro; comida; transgressão; erotismo.Abstract
Darcy Ribeiro crosses borders in his literary, allowing us, through fiction, to meet the psyche of man and at the same time expand our understanding of the human totality. This work is bases on your romance Migo in order to analyze the relations among
food, transgression and erotism in the mentioned work. Às it to the research courses, within other references, the cultural antropological and psycological studies.
Downloads
References
BATAILLE, Georges. O erotismo. Tradução de Antônio Carlos Viana. Porto Alegre: Editora
L&MP, 8. ed., 1987.
CHAVES, Amelina. O eclético Darcy Ribeiro. Belo Horizonte: Cotiara, 1999.
COELHO, Haydée Ribeiro. Darcy Ribeiro: Encontro com escritores mineiros. Belo
Horizonte: Centro de estudos literário da UFMG, 1997.
DAMATTA, Roberto. O que faz o brasil, Brasil? Rio de Janeiro: Rocco, 2. ed., 1986.
FORSTER, Edward. Aspectos do romance. 4. ed. BRASS STALLY, Oliver (org.). São Paulo:
Globo, 2005.
FREUD, Sigmund. O mal-estar na civilização, 1856-1939. Tradução de Paulo César de
Souza. São Paulo: Companhia das Letras, 2011.
FREUD, Sigmund. Totem e tabu. Tradução de Òrizon Carneiro Muniz, 1974, Rio de Janeiro.
RIBEIRO, Darcy. Migo. Rio de Janeiro: Guanabara Dois, 1988a.
STRAUSS, Lévi Claude. As estruturas elementares do parentesco. Trad. Mariano Ferreira.
Petrópolis: Vozes, 1982.
STRAUSS, Lévi Claude. O cru e o cozido. Trad. Mariano Ferreira. Petrópolis: Vozes, 1983.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista Poiesis
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.