LIFESTYLE: FOOD HABITS AND WEIGHT CONTROL IN ADOLESCENTS

Authors

  • Maria Clara Álvaro Santos UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS
  • Larissa Ferreira dos Santos UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS-UNIMONTES
  • Laís Castilho Xavier UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS- UNIMONTES
  • Felipe Galdino Souza UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS- UNIMONTES
  • Laidiane Jesus Costa UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS- UNIMONTES
  • Wellington Alquimim dos Santos UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS- UNIMONTES
  • Deyvid Rafael Dias Carvalho UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS- UNIMONTES
  • N´ívia Maria de Oliveira Jacques UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS- UNIMONTES
  • Ney Silva Santana UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS- UNIMONTES
  • Adelson Fernandes da Silva UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MONTES CLAROS-UNIMONTES

DOI:

10.46551/rn2021121800050

Keywords:

PUBLIC SCHOOLS, FOOD, OVERWEIGHT

Abstract

Objective: to evaluate the food habits of adolescents aged 15 to 18 years in public schools in the city of Januária-MG. Methods: This is a cross-sectional study, school based, conducted in the city of Januária, Minas Gerais, with a sample of 583 students from the state public school system.The instrument used was a questionnaire from the project called Lifestyle of Manauara Teenagers 2011. The data were verified by the Kolmogorov-Smirnov test, in which they showed a non-parametric distribution (p<0,05), chi-square (p = 0,05). Results: In the analysis of the variables, there was no significant difference (p<0,05) between the results. The main finding was in relation to the consumption of fruits or natural fruit juices, in which the total consumption by adolescents was 94,2%, from 1 to 7 days a week. However, 5,8% did not consume these foods on any day of the week. Conclusion: The adolescents showed satisfactory eating habits when consuming fruits, rice, beans, milk and its derivatives in a greater number of days per week.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AGUIAR, G. R. C, Silva N.R., MEDEIROS, C. C. M., PALMEIRA, P. A., VIANNA, R. P. T., CARVALHO, D. F. Impacto do videogame ativo sobre o consumo de alimentos não saudáveis entre adolescentes: estudo de intervenção controlado. Research, Society and Development, 2020; 9(10).

ALMEIRA, L.S., MORAES, F.I.M., CANGUSSU, D. D. D., PROENÇA, M. F. R., LISBOA, R. C., COUTINHO, V. F. Consumo de refrigerantes entre adolescentes e o estado nutricional. Rev Inic Cient Ext, 2018; 1(4):342-6.

BARBOSA L. Feijão com arroz e arroz com feijão: o Brasil no prato dos brasileiros. Horizontes Antropológicos, 2007; 13(28):87-116.

BORDINI, A. 2015. Frituras, porque são tão prejudiciais ao organismo. Periódico online. 2015. Disponível em:https://imirante.com/namira/brasil/noticias/2015/06/07/frituras-por-que-sao-tao-rejudiciais-ao-organismo.shtml. Acesso em: 25 jul. 2020.

BORGES, A. L. B. Hábitos alimentares de adolescentes: A percepção de múltiplas experiências. Revista Época 2015. Periódico online. 2015. Disponível em :https://epoca.globo.com/vida/noticia/2015/01/bhabitos-alimentares-de-adolescentes-b-percepcao-de-multiplas-experiencias.html. Acesso em: 25 jul. 2020.

BRASIL. Ministério da saúde. Secretaria de atenção à saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. – 2. ed., 1. reimpr. – Brasília: Ministério da Saúde, 2014. 156 p.: il.

CAMPOS, L M. Por que o leite é essencial na alimentação, 2013. Periódico online. 2013. Disponível em: https://www.embare.com.br/para-voce/porque-o-leite-e-essencial-na-alimentacao.Acesso em: 07jul. 2017.

DUYFF, R. L., BIRCH, L. L., BYRD-BREDBENNER, C., JOHNSON S. L., MATTES, R. D., MURPHY, M. M., NICKLAS T. A., ROLLINS B.Y., WANSINK B. Candy. consumption patterns, effects on health, and behavioral strategies to promote moderation: summary report of a roundtable discussion. Adv. Nutr, 2015; 15;6(1):139S-46S.

FRAGOSO, R. Forma saudável: Por que é importante comer frutas? 2013. Periódico online. 2013. Disponível em:http://formasaudavel.com.br/por-que-e-importante-comer-frutas/.Acesso em 7 de ago. de 2017.

GARCIA, M. Os males do refrigerante (você não conseguirá mais bebê-los após conhecer esses 11 fatos estarrecedores)2015. Periódico online 2015. Disponível em: https://comeceaemagrecer.com.br/males-do-refrigerante/. Acesso em: 25 jul. 2020.

GEMELLI, I. F. B., FARIAS, E. S., SOUZA, O.F. Age at menarche and its association with excess weight and body fat percentage in girls in the southwestern region of the brazilian amazon. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology, v. 29, (5), p. 482-488, 2016.

IBGE. Estado nutricional definido pelo índice de massa corporal (IMC). Periódico online. 2015. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/tabela/6366#resultado. Acesso em: 08 de ago. 2020.

INCHLEY, J. et al. Growing up unequal: gender and socioeconomic differences in young people’s health and well-being: health behaviour in school-aged children (HBSC) study: international report from the 2013/2014 survey. WHO Regional Office for Europe, Copenhagen, (292) p.,2016.

MARTINI, M. C. S., ASSUMPÇÃO, D. M. B. A. B., BARROS FILHO, A. A. B. Insatisfação com o peso corporal e estado nutricional de adolescentes: estudo de base populacional no município de Campinas, São Paulo, Brasil. Ciência & Saúde Coletiva [online]. v. (25), n.3, pp.967-975,2020.

MUNIZ, L. C. Consumo de leite e derivados entre adultos e idosos no Sul do Brasil: um estudo de base populacional. Ciênc Saúde Coletiva. (18):12, 2013.

OPAS. Folha informativa – Alimentação saudável. Periódico online. 2019. Disponível em: https://url.gratis/zBczx1. Acesso em: 01 out. 2020.

PINHO L., BRITO, M. F. S. F., SILVA, R. R. V., MESSIAS R.B.; SILVA, C. S. O., BARBOSA, D. A. Perception of body image and nutritional status in adolescents of public schools. Rev Bras Enferm. 2019;(72):229-35.

RESENDE F. R., FÓFANO, P. B. P., NUNES, G.R., VIEIRA, T. G., QUINTÃO, D. F. Análise dos hábitos alimentares e das práticas de higiene de adolescentes de uma escola pública de Muriaé. Revista Científica da Faminas - V. (11), N. (1), JAN.-ABR. 2015.

DILTS, R. B. O controle de peso. Periódico Online. 2009. Disponível em: https://golfinho.com.br/print/artigo/o-controle-de-peso.htm. Acesso em: 01 out. 2020.

ROCHA, A. A. F. M. Frequência de consumo alimentar de adolescentes. (52) f. Trabalho de conclusão de curso (Graduação em Nutrição) – Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Nutrição, Cuiabá, 2018.

RODRIGUES, C. Conheça a importância da nutrição funcional na adolescência. Periódico online. Clínica Patrícia Davidson 2016. Disponível em: http://patriciadavidson.com.br/conheca-a-importancia-da-nutricao-funcional-na-adolescencia/. Acesso em:01 out. 2020.

SOUZA, E. A., BORBA, J. A., BARBOSA, J.M.A.; RIBEIRO, G.F.F., MARTINS, L.B. Consumo de frutas, legumes e verduras por adolescentes do Estado do Maranhão. Adolesc Saúde. 2016;13(4):33-41.

SANTOS, S. M., BARBOSA, R. M. S. P., NAHAS, M.V., NETO, J. C. Estilo de vida de adolescentes escolares do Amazonas: Rio preto da eva e silves. Boletim Informativo Unimotrisaúde em Sociogerontologia. BIUS Nº1 Vol.9, 2018. Disponível em: file:///C:/Users/Ronnie%20Ferreira/Downloads/4459-Texto%20do%20artigo-12240-3-10-20180507%20(1).pdf. Acesso em: 01 out. 2020.

TERRA 2015. Dois terços da população mundial se alimentam mal. Periódico online. 2015. Disponível em: https://www.terra.com.br/noticias/dois-tercos-da-populacao-mundial-se-alimentam-mal,0d36b05e4ce22af528eb25f15ae9ffaayzxp3n79.html. Acesso em: 10 de set. de 2020.

TIRAPEGUI, J. 2013. Nutrição, fundamentos e aspectos atuais. 3. ed. São Paulo: Editora Atheneu. Disponível em: https://www.teses.usp.br/teses/disponiveis/89/89131/tde-11092018-155046/publico/Mariana_Rebello_Haddad_DO_Corrigida.pdf.01 Out. 2020.

WORLD HEALTH ORGANIZATION. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Geneva: WHO, 2003.Disponível em: https://url.gratis/XcaU9W.Acesso em: jul. 2020.

WORLD CANCER RESEARCH FUND. American Institute for Cancer Research. Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: a global perspective. Washington D.C: AICR. Consumo e comportamento alimentar entre adolescentes brasileiros: Pesquisa Nacional de Saúde do Escolar (PeNSE), 2009 Ciência & Saúde Coletiva, (15), (Supl. 2):3085-3097, 2010.

WORLD HEALTH ORGANIZATION. World Health Statistics: monitoring health for the SDGs, Sustainable Development Goals. Geneva: WHO, 2018.

ZANIN, T. 5 razões para comer menos carne vermelha. Tua Saúde. 2017. Periódico online. 2017. Disponível em:https://www.tuasaude.com/5-razoes-para-comer-menos-carne-vermelha. Acesso em: 08 ago. 2017.

Published

2021-12-07

How to Cite

ÁLVARO SANTOS, M. C.; FERREIRA DOS SANTOS, L. .; CASTILHO XAVIER, L.; GALDINO SOUZA, F.; JESUS COSTA, L.; ALQUIMIM DOS SANTOS, W.; RAFAEL DIAS CARVALHO, D.; MARIA DE OLIVEIRA JACQUES, N.; SILVA SANTANA, N.; FERNANDES DA SILVA, A. LIFESTYLE: FOOD HABITS AND WEIGHT CONTROL IN ADOLESCENTS. RENEF, [S. l.], v. 12, n. 18, p. 2–13, 2021. DOI: 10.46551/rn2021121800050. Disponível em: https://www.periodicos.unimontes.br/index.php/renef/article/view/3578. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

Artigos

Most read articles by the same author(s)