PADRÃO ALIMENTAR DO ENSINO INFANTIL DA CIDADE DE LONTRA, NORTE DE MINAS GERAIS

Authors

DOI:

10.46551/rn2024152400096

Keywords:

Child Education. Nutrition. Dietary pattern. Lontra, MG.

Abstract

The School contrast as a privileged space where children attend and eat the most of their meals. This way, learn to develop healthy eating habits. The objective of this study is to describe and analyze the dietary pattern of the two public Child Education institutions in the city of Lontra, North of Minas Gerais. In more detail, seek to know the preparation, variability, care, time and specialized monitoring of the menus, as well as the importance and benefits of a healthy diet. This is a descriptive, cross-sectional and qualitative research. The instrument used for data collection consisted of an open questionnaire, produced by the authors and directed to a nutrition professional who works in the two aforementioned institutions. According to the answers obtained, there is nutritional action with specialized monitoring, which has its guiding principles focused on work concerned with variability, food properties, time and acceptability, all within an interest that contrast, the children’s life quality. In general terms, the analysis of this short excerpt, although introductory in nature, explains the imperative awareness of the country's public sectors regarding the unrestricted and widespread introduction of nutritionists in the Brazilian school environment.

Keywords: Child Education. Nutrition. Dietary pattern. Lontra, MG.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BRASIL. Lei nº 11.947, de 16 de junho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar e do Programa Dinheiro Direto na Escola aos alunos da educação básica. Brasília-DF, 2009.

BRASIL. Ministério da Educação. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Resolução n° 26, de 17 de junho de 2013. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básica no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar – PNAE. Brasília: MEC; FNDE, 2013.

CAMARGO, Rafaella Guimaraes Moraes. Validação do indicador de qualidade para cardápios da alimentação escolar. Dissertação (Mestrado) - Instituto de Saúde e Sociedade, Universidade Federal de São Paulo, Santos, 2016.

CECANE. Manual para aplicação dos testes de aceitabilidade no Programa Nacional de Alimentação Escolar – 2017.

DANELON, M. A. S; DANELON, M. S; SILVA, M. V. Serviços de alimentação destinados ao público escolar: análise da convivência do Programa de Alimentação Escolar e das cantinas. Revista Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, v. 13, n. 1, p. 85-94, 2006.

HONORIO, A. R. F.; BATISTA, S.H. Percepções e demandas de nutricionistas da alimentação escolar sobre sua formação. Trab. educ. saúde, Rio de Janeiro, v. 13, n. 2, p. 473-492, ago. 2015.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA (IBGE). Censo Brasileiro de 2022. Cidades e Estados. Lontra: IBGE, 2022.

KUREK, Marlene; BUTZKE, Claracy Maria Ferrari. Alimentação escolar saudável para educandos da educação infantil e ensino fundamental. Revista de divulgação técnico - científica do ICPG, Santa Catarina v.3, n.9, p. 139-144, 2006.

LÜDKE, M.; ANDRÉ, M. E. D. A. Pesquisa em educação: abordagens qualitativas. São Paulo: EPU, 1986.

NUNES, EMÍLIA; BREDA, João. Manual para uma alimentação saudável em jardins de infância. Lisboa: Direção-Geral de Saúde, 2001.

PECORARI, Rita de Cássia Furlan. Uma Proposta de Inovação no Cardápio Escolar Baseada na Avaliação do Programa de Alimentação Escolar, de Piracicaba-SP. Dissertação (Mestrado) – Faculdade UNESP, São Paulo, 2006.

RIBEIRO, Gisele Naiara Matos; SILVA, João Batista Lopes. A alimentação no processo de aprendizagem. Revista Eventos Pedagógicos, v.4, n.2, p. 77-85, 2013.

SILVA, Dayanne Caroline de Assis et al. Percepção de adolescentes sobre a prática de alimentação saudável. Ciência & Saúde Coletiva, v. 20, p. 3299-3308, 2015.

TOLONI, M. et al. Preditores da introdução de alimentos industrializados na infância: estudo em creches públicas. O Mundo da Saúde, São Paulo v. 41 n. 4 p.644-651. 2017.

Published

2024-08-14 — Updated on 2024-08-21

Versions

How to Cite

REIS NIZA, M.; VENÂNCIO DE OLIVEIRA AMARAL, D. PADRÃO ALIMENTAR DO ENSINO INFANTIL DA CIDADE DE LONTRA, NORTE DE MINAS GERAIS. RENEF, [S. l.], v. 15, n. 24, p. 82–92, 2024. DOI: 10.46551/rn2024152400096. Disponível em: https://www.periodicos.unimontes.br/index.php/renef/article/view/7215. Acesso em: 23 nov. 2024.