Physical-chemical profile of artisanal cheeses from northern Minas Gerais

Authors

DOI:

10.46551/ruc.v23n1a04

Keywords:

artisanal cheese; composition; quality.

Abstract

The production of cheese from raw milk is a traditional activity in several municipalities in Minas Gerais. Aiming to contribute with information about this product, considered as cultural heritage of the State, the objective of the study was to carry out
physicochemical analyzes in artisanal cheeses produced in regions of the North of Minas – MG. Fifteen cheese samples from different cities in the north of Minas Gerais were analyzed; pH, titratable acidity, moisture, protein, fat and GES were analyzed using official methods in accordance with current legislation. The results showed significant variations in terms of lipids (20.6 to 26.66%) and proteins (14.27 to 23.10%). Although the same type of cheese was analyzed, the variations observed for cheeses produced in different regions may be due to the particularities of production, as well as the characteristics of each region.

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Author Biographies

Lilian Ferreira Neves, Universidade Federal de Minas Gerais- UFMG

Mestre em Produção Animal pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). 

Hugo Calixto Fonseca, Universidade Federal de Lavras - UFLA

Doutor em Ciência dos Alimentos pela Universidade Federal de Lavras (UFLA). 

Mariuze Loyanny Pereira Oliveira, Universidade Federal de Minas Gerais- UFMG

Mestranda em Alimentos e Saúde pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). 

Cintya Neves de Souza, Universidade Federal de Minas Gerais- UFMG

Doutoranda em Microbiologia pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG).

Grayce Laiz Lima Silveira Durães, Universidade Federal de Minas Gerais- UFMG

Mestre em Produção Animal pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG).

Eduardo Robson Duarte, Universidade Federal de Minas Gerais- UFMG

Doutor em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG).

Marcelo Resende de Souza, Universidade Federal de Minas Gerais- UFMG

Doutor em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). 

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Published

2021-07-02

How to Cite

NEVES, L. F.; FONSECA, H. C.; OLIVEIRA, M. L. P.; SOUZA, C. N. de; DURÃES, G. L. L. S.; DUARTE, E. R.; SOUZA, M. R. de. Physical-chemical profile of artisanal cheeses from northern Minas Gerais. Revista Unimontes Científica, [S. l.], v. 23, n. 1, p. 1–10, 2021. DOI: 10.46551/ruc.v23n1a04. Disponível em: https://www.periodicos.unimontes.br/index.php/unicientifica/article/view/4325. Acesso em: 24 nov. 2024.