THE (UN)SUSTAINABILITY OF CONTEMPORARY AGRICULTURE IN USE IN THE SUBMEDIUM SÃO FRANCISCO REGION

Authors

DOI:

10.46551/rvg2675239520241634660

Keywords:

Agroecological transition. Irrigated agriculture. Sustainable agriculture.

Abstract

In the submedium of the São Francisco, contemporary agriculture stands out in the production of food, generation of employment and income for many families, among which family, organic agriculture and, mainly, the predominance of irrigated agriculture stand out. Despite the benefits mentioned, some practices that cause negative impacts on the environment are still evident. From this perspective, based on a literature review, it sought to identify and evaluate the relationship between agriculture and the (un)sustainability of this region. For this, an exploratory-descriptive and qualitative approach was used, on how contemporary agriculture has been impacting the social, economic and environmental dimensions. The studies were identified and studied between the years 2013 and 2022, using three databases: SciELO, CAPES and Google Scholar. Other inclusion criteria were: empirical and theoretical research published in Portuguese and English. This analysis showed that agricultural practices promote significant changes in the region, but in an unsustainable way, which makes it necessary to raise awareness on the part of this productive cut, as part of the preservation, in addition to the conservation and preservation of nature, in addition to State investments in measures that promote more sustainable agriculture.

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Author Biographies

Hélio Souza dos Reis, Universidade do Estado da Bahia

Mestrado em Biodiversidade Vegetal pela Universidade do Estado da Bahia (UNEB). Discente no Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Territorial da Universidade do Estado da Bahia (UNEB).

Luciano Sérgio Ventin Bomfim, Universidade do Estado da Bahia

Doutorado em Filosofia pela Universitaet Gesamthochschule Kassel (GHK). Atuação como Professor no Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Territorial do Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais da Universidade do Estado da Bahia (UNEB).

Juliana Gabriela Alves de Oliveira, Universidade do Estado da Bahia

Mestrado em Biodiversidade Vegetal pela Universidade do Estado da Bahia (UNEB). Discente no Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Territorial da Universidade do Estado da Bahia (UNEB).

Jairton Fraga Araújo, Universidade do Estado da Bahia

Doutorado em Agronomia (Horticultura) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP). Atuação como Professor no Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Territorial do Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais da Universidade do Estado da Bahia (UNEB).

Marcos Antônio Vanderlei Silva, Universidade do Estado da Bahia

Doutorado em Agronomia (Meteorologia Aplicada) pela Universidade Federal de Viçosa (UFV). Atuação como Professor no Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Territorial do Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais da Universidade do Estado da Bahia (UNEB).

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Published

2024-06-15

How to Cite

Souza dos Reis, H., Bomfim, L. S. V., Oliveira, J. G. A. de, Fraga Araújo, J., & Silva, M. A. V. (2024). THE (UN)SUSTAINABILITY OF CONTEMPORARY AGRICULTURE IN USE IN THE SUBMEDIUM SÃO FRANCISCO REGION. Revista Verde Grande: Geografia E Interdisciplinaridade, 6(01), 634–660. https://doi.org/10.46551/rvg2675239520241634660